Турци искат “Света София” да стане джамия

България, Крими

Преди малко по БТВ :

90% процента от електората на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и на съюзническата й Партия на националистическото действие /ПНД/ подкрепят идеята за отмяна на статута на музей на “Света София” и за провеждането в нея на мюсюлмански богослужения. Това показват резултатите от допитване относно статута на историческия храм в Истанбул, извършено от социологическата агенция АР-ГЕ.

Резултатите от анкетата бяха огласени само дни преди ключово решение на турския Държавен съвет – висшия административен съд на страната, който на 2 юли трябва да се произнесе по иск за отмяна на решение от 24 ноември 1934 г. на министерския съвет за превръщане на храма “Света София” в музей.

Социологическото проучване показва, че предложението за трансформирането в действаща джамия на “Света София” има подкрепата също на 70 процента от електората на опозиционната “Добра партия” на Мерал Акшенер и 40 на сто на основната опозиционна Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу.

Реакциите на международната общност и на ЕС се посочват като причина за неодобрението на онези участници в анкетата, които са на противното мнение.

Искът за отмяна на статута на музей на “Света София” бе внесен преди време от фондация, занимаваща се с опазване на историческите обекти. Асоциацията на постоянните фондации за историческите артефакти и околната среда настоява Държавният съвет да се произнесе по въпроса дали да бъде запазен статутът на музей на “Света София”, или тя да бъде трансформирана в джамия, където да се извършват мюсюлмански богослужения.

Евентуалната отмяна на статута на музей от най-висшата административна съдебна инстанция на Турция фактически ще трансформира обратно в джамия храма, като каквато той е служил приблизително шест века.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговото правителство ще предприеме необходими действия относно отваряне на “Света София” за мюсюлманско богослужение в съответствие с решението на съда. В същото време обаче експерти посочват, че дори и Държавният съвет да постанови запазването на статута на музей, това няма да бъде пречка за правителството да го отмени и с указ на президента Ердоган “Света София” все пак да бъде обявена за джамия.

Функционери на управляващата ПСР отбелязват, че вече тече подготовка за извършването на първата масова мюсюлманска молитва /намаз/ в “Света София” на 15 юли – датата, на която през 2016 г. бе извършен опит за преврат в Турция.

Храмът “Света София” е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци той е превърнат в джамия, а през 1935 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.