Мария Габриел: Европа ни уважава само и единствено заради Бойко Борисов

България, Клюки, Политика

Намираме се в ключов момент за икономиката. България е поела пътя за еврозоната и Европа ни уважава заради Борисов. Съюзът ни възприема като добър партньор, на който може да се има доверие именно заради усилията на премиера Бойко Борисов.

Това отговори българският еврокомисар Мария Габриел на въпроса “как се чувствате след скандалите с министър-председателя”, зададен от Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Канал 3.

По думите на българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и спорта трябва да се запази спокойсвие и ГЕРБ да остане обединена, защото остават само няколко седмици до крайното решение за бюджета на ЕС. Мария Габриел каза, че ситуацията може да се използва като “момент за обединение”, който да затвърди свършеното.

В края на седмицата европейските лидери се събраха на виртуална среща. 27-те обсъждаха по видеовръзка дългосрочния бюджет на Европейския съюз и най-вече допълнителният пакет от 750 милиарда, предложен като помощ за последиците от епидемията. Предвидено е България да получи около 12 милиарда евро за справяне с кризата заради вируса.

“Трябва да работим за икономика, която да осигурява на хората работни места и средствата да се насочват към секторите, които имат най-голяма нужда – образование, туризъм, култура и иновации”, заяви еврокомисарят.

Беновска призова Габриел да сподели изводите, които си е направила в нейния ресор по време на вируса. Еврокомисарят смята, че имаме нужда от координация и сътрудничество – за пръв път са създали европейска платформа за обмен на данни – научните изследователи да могат в реално време да споделят данни от клинични и предклинични тестове, от ДНК анализи и това досега не е съществувало.

“Наистина съм благодарна на министъра на науката, защото на 7 април им предложих такъв план за действие и след 14 дни платформата беше вече действаща” каза още Габриел. В областта на образованието равносметката е, че новите технологии носят позитив, но не могат да заместят ролята на учителя, не могат да заместят емоционалния и човешкия контакт”, сподели еврокомисарят ни.

маниманиБГ